Periode 1960 - 1963
Het is allemaal begonnen in het begin van de jaren 60, toen sologitarist Joop van Heusden op een bovenkamertje aan de Haagse Wenckebachstraat samen met zanger Joop Jonkers (artiestennaam Dean Holley), Paul van der Voort Maarschalk (slaggitaar) en Martin de Roo (drums) de Haagse rockband ‘THE BLACK ALBINO’S’ oprichtten. Eveneens maakten in die beginperiode bassist Lody Bergsma en gitarist Hans Schoots deel uit van de band. Hans Schoots verliet de groep begin 1962 en korte tijd later werd ook Lody Bergsma als bassist vervangen door John Gunneweg De originele succesformatie ontstond toen bassist Simon Lardenoye (ex- The Specials) zich als vervanger van John Gunneweg bij de ‘THE BLACK ALBINO’S’ aansloot. Omdat het haar en de kuif van Joop van Heusden opvallend blond was en de rest van de bandleden allemaal met grote zwarte kuiven door het leven gingen was de alles dekkende - en tevens zeer opvallende naam ‘THE BLACK ALBINO’S’ snel geboren.
‘THE BLACK ALBINO’S’ (1960-1961)
Joop van Heusden (sologitaar)
Paul van der Voort Maarschalk (slaggitaar)
Hans Schoots (slaggitaar)
Lody Bergsma (basgitaar)
Martin de Roo (drums)
Joop Jonkers als Dean Holley (zang)
THE BLACK ALBINO’S’ (1961-1963) - bezetting DELTA singles
Joop van Heusden (sologitaar)
Paul van der Voort Maarschalk (slaggitaar) naar The Travellers
Simon Lardenoye (basgitaar) ex- The Specials
Martin de Roo (drums) naar The Travellers
Joop Jonkers als Dean Holley (zang)
Instrumentaal gezien hadden ‘THE BLACK ALBINO’S’ een groot voorbeeld en dat was de begeleidingsgroep van CLIFF RICHARD, de ‘SHADOWS’ uit Engeland. Daarnaast stonden ook nummers van de Amerikaanse groep THE VENTURES op het programma. Voor het vocale gedeelte bleek BUDDY HOLLY de grote inspirator, maar uiteraard werden de liedjes van CLIFF RICHARD, ELVIS PRESLEY en andere bekenden uit die jaren ook niet ongemoeid gelaten. Al snel werden dan ook de wat goedkopere gitaren en het drumstel ingeruild voor wat meer ‘professionele’ instrumenten, om uiteindelijk bij de famous ‘Fender’ gitaren en een Trixon drumstel uit te komen. De nogal artistieke en kunstzinnige instelling van sommige bandleden zorgde er voor, dat er een klein zwart – en wit konijntje (albino!) op al het promotiemateriaal als mascotte werd afgebeeld. Tevens werd er een heuse fanclub op gericht.
In de periode tot en met 1963 speelden ‘THE BLACK ALBINO’S’ regelmatig de weekeinden in Den Haag. Beatstad nummer ÉÉN. - Vrijdagavond in ‘De Nieuwe Doelen’ aan Het Plein, waar nu een vestiging is van Mac Donald; - De zaterdagen en zondagen in ‘La Gaité ‘ aan de Boekenmarkt, nu bekend als ‘De Zwarte Ruiter’. Ieder weekend zat het daar dan vol met zo'n beetje steeds hetzelfde publiek; - En de maandagavond in ‘Piccadilly’( hoek Lange Poten/Hofstraat) wat inmiddels plaats heeft moeten maken voor het nieuwe gebouw van de 2e Kamer der Staten Generaal.
Daarnaast werd er ook regelmatig opgetreden in het Leidse "'t Hachje"(in de volksmond "het Achie"genoemd), aan de Nieuwe Beestenmarkt.
Tel daar nog bij alle losse optredens door het hele land, zodat men gerust kan zeggen dat ‘THE BLACK ALBINO’S’ destijds behoorlijk aan de weg timmerden.
Hun sterk samenspel gedurende anderhalf jaar werd in 1962 beloond met een platencontract voor het DELTA label van platenbaas Hans Kellerman. Joop van Heusden is nog in het bezit van een zelfgemaakte demo tape uit 1962 (zie de discografie voor de details). Drie instrumentals werden ook daadwerkelijk in de studio opgenomen en uniek zijn de vocale tracks met zanger Dean Holley. Op DELTA (DS1046) verscheen de eerste single met op de A-kant ‘Shish Kebab’ een pittige bewerking van de populaire 'harem belly dance' instrumental van Ralph Marterie uit 1957. De B-kant bleek echter door de tijd hun meest gewaarde bijdrage aan de popgeschiedenis. De vondsten in het arrangement van ‘St. Louis Blues’, tezamen met de opvallende echo-installatie zorgde voor een zeer originele en pittige uitvoering. Eind 1962 verscheen nog een tweede single op DELTA (DS 1055) en evenals op hun eerste single, waren zowel de A- als de B-kant uitschieters onder de gitaar rockers. ‘On The Sunny Side Of The Street’ was een ijzersterk arrangement, boordevol opwindende echo en een volle sound van het soort dat je heden ten dage nooit meer hoort. De mogelijkheden om met de echo-box (Watkins copycat) te werken, werden door Joop van Heusden perfect ontwikkeld. Op de B-kant kregen we ‘Ghost Party’, een eigen compositie van de groep en hier kwam het volledige scala van effectmogelijkheden uit die dagen op de plaat. Het werd dan ook een juweeltje van begin tot eind en alle effecten werden door de groep gespeeld zonder enige technische ingreep in de opnamestudio. De Engelse cult producer Joe Meek wist met zijn instrumentale acts als Tornadoes, Outlaws, Moontrekkers etcetera slechts door gebruik te maken van zeer technische hoogstandjes allerlei ongehoorde geluiden te bereiken.
‘THE BLACK ALBINO’S’ deden het eind 1962 even recht voor zijn raap zonder problemen in de studio. Opnemen in 2-sporen en wegwezen! De opnameleider bij DELTA was Bob Spruijt. De DELTA opnamen van de groep verschenen in België op het NEWTONE label en de eerste single in Duitsland op ARIOLA. Na het uitbrengen van hun platen traden ‘THE BLACK ALBINO’S’ regelmatig in het hele land op als gastband bij diverse teenagershows.
Plaatselijke bandjes speelden ’s-middags in voorrondes, de winnaars hiervan stonden dan ’s-avonds met ‘THE BLACK ALBINOS’ in het hoofdprogramma.
Op 19 februari 1963 maakten ‘THE BLACK ALBINO’S’ hun radio debuut met een optreden voor de NCRV in het soldatenprogramma ‘Tot Uw Orders’ van Roel Balten.
De muzikale prestatie in de legerplaats Wittenberg (opgenomen in het kamp Stroe), waarin ze ook het Scheveningse zangeresje ILLONKA BILUSKA begeleidden, zorgde tevens voor hun TV debuut in AVRO’s jongerenrubriek ‘ROOSTER’, waarin DEAN HOLLEY & ‘THE BLACK ALBINO’S’ het nummer ‘Dat Ben Ik’ een CLIFF RICHARD cover van ‘It ’ll Be Me’ brachten.
Dean Holley & ‘THE BLACK ALBINO’S’ in februari 1963 op TV - in het programma Rooster (AVRO) met It'll Be me. (fotokopie van foto tijdens TV uitzending)
Halverwege het jaar 1963 viel de band in hun originele bezetting uiteen en hun reeds opgenomen derde single voor DELTA met de instrumentals ‘Greensleeves’ / ‘My Blue Heaven’ werd niet meer uitgebracht en bleef voorlopig op de plank liggen.